< Terug naar het nieuwsoverzicht

Dynamisch spalken met botulinum toxine-A voor het verminderen van contracturen en beheersen van spierspanning en: een gerandomiseerde pilotstudie

Lai, Francisco, Willis. Hernandez

Doel:
Het bepalen van de werkzaamheid van dynamisch spalken (extensie) met botulinum
toxine-A (BTX) en ergotherapie, in een gerandomiseerde, gecontroleerde trial om het verschil te meten in bewegingsuitslag en spasticiteit.
Ontwerp:
Gerandomiseerde, gecontroleerde pilotstudie
Setting:
Poliklinisch, revalidatiecentrum in Houston, Texas (VS)
Deelnemers:
Dertig TBI- en CVA-patiënten gematcht op geslacht, pathologie en leeftijd (53 ± 16 jaar)
Interventie:
De duur van deze studie was 16 weken en patiënten kregen 16 periodes ergotherapie plus een injectie met botulinum toxine-A, en willekeurig geselecteerde patiënten kregen ook de Elbow Extension Dynasplint® om 's nachts te dragen.
Voornaamste resultaatmetingen:
Bewegingsuitslag (ROM) en spasticiteit waren de onafhankelijke variabelen indeze studie en de volgende metingen werden maandelijks uitgevoerd: actieve ROM-extensie van de elleboog, passieve ROM-extensie van de elleboog, actieve ROM-flexie van de elleboog, passieve ROM-flexie van de elleboog, gemodificeerde Ashworth-schaal (extensie en flexie).
Resultaten:
De patiënten die behandeld werden met zowel botox als het Elbow Extension Dynasplint-systeem, behielden een grotere actieve ROM van de extensie van de elleboog, maar er trad geen verandering van de spasticiteit op.
Conclusie:
Deze studie bevestigde de effectiviteit van BTX en OT, maar toonde ook de waarde aan van de Elbow Extension Dynasplint bij het beheersen van voortdurende spierspanning.

VOORNAAMSTE REFERENTIES

  1. Li L, Tong KY, Hu X. The effect of poststroke impairments on brachialis muscle architecture as measured by ultrasound. Arch Phys Med Rehabil. 2007 Feb;88(2):243-50.
  2. de Jong LD, Nieuwboer A, Aufdemkampe G. Contracture preventive positioning of the hemiplegic arm in subacute stroke patients: a pilot randomized controlled trial. Clin Rehabil. 2006 Aug;20(8):656-67.
  3. Childers MK, Brashear A, Jozefczyk P, Reding M, Alexander D, Good D, Walcott JM, Jenkins SW, Turkel C, Molloy PT. Dose-dependent response to intramuscular botulinum toxin type A for upper-limb spasticity in patients after a stroke. Arch Phys Med Rehabil. 2004 Jul;85(7):1063-9

In druk Advances in Therapy


< Terug naar het nieuwsoverzicht