< Terug naar het nieuwsoverzicht

Dynamisch spalken als thuisbehandeling voor op de tenen lopen: een casusverslag

Pamela Lindeguam, DPT en F. Buck Willis, PhD

Achtergrond
Overmatige plantairflexie komt vaak voor bij kinderen met hemiplegische infantiele encefalopathie of idiopathisch op de tenen lopen. Het doel van dit casusverslag was het bekend maken van het voordeel van dynamisch spalken voor het herstellen van de dorsaalflexie en het functioneel gaan bij een patiënte van vijf jaar oud. De patiënte presenteerde zich met een contractuur van de plantairflexoren van de enkel, waardoor een normaal looppatroon en functionele activiteiten verhinderd werden.
Methoden
Er werd gedurende drie maanden dynamisch spalken gebruikt als thuisbehandeling om de eindstand 's nachts (6 tot 8 uur als de patiënte sliep) langdurig vast te houden door de spalk. Er werden tweemaal per week therapeutische protocollen gebruikt.
Resultaten Na tweemaal per week behandelen en het dagelijks gebruik van dynamisch spalken was de dorsaalflexie van de patiënte met 14° vergroot en kon zij weer lopen op de platte voet, met een hiel-tot-teen-gang.
Discussie
Door het gebruik van dynamisch spalken als thuisbehandeling konden de plantairflexoren gedurende een langere tijd op de eindstand gehouden worden met gekalibreerde, veranderbare rek, die aangepast werd aan veranderingen van de eindstand. Door middel van fysiotherapie en dynamisch spalken kon de patiënte alle ADL-activiteiten van een kind weer oppakken, waaronder zelfs hinkelen.

VOORNAAMSTE REFERENTIES

  1. Armand S, Watelain E, Mercier M, et al. Identification and classification of toe-walkers based on ankle kinematics, using a data-mining method. Gait Posture 2006 Feb;23(2):240-8.
  2. Mulligan H, Wilmshurst E. Physiotherapy assessment and treatment for an ambulant child with cerebral palsy after botox A to the lower limbs: a case report. Pediatr Phys Ther. 2006 Spring;18(1):39-48.
  3. Romkes J, Hell AK, Brunner R. Changes in muscle activity in children with hemiplegic cerebral palsy while walking with and without ankle-foot orthoses. Gait Posture. 2006 Dec;24(4):467-74.
  4. Brouwer B, Davidson LK, Olney SJ. Serial casting in idiopathic toe-walkers and children with spastic cerebral palsy. J Pediatr Orthop. 2000 Mar-Apr;20(2):221-5.
  5. Willis B. Post-TBI Gait Rehabilitation. Applied Neurol. 2007 Jul;3(7):25-26.

In druk: Cases Journal


< Terug naar het nieuwsoverzicht