< Terug naar het nieuwsoverzicht

De effectiviteit van dynamisch spalken op plantairflexie tonus en - contracturen bij patiënten na een beroerte (CVA) en traumatisch hersenletsel: een gecontroleerde cross-over studie

Het doel van deze studie was het onderzoeken van de werking van low-load, prolonged-duration stretch (LLPS) met dynamisch spalken op het verminderen van enkel contracturen bij patiënten na een beroerte (CVA) of traumatisch hersenletsel (TBI).

Deze uitgebreide studie werd gedurende 6 maanden uitgevoerd bij meerdere poliklinische afdelingen in de Verenigde Staten. In totaal namen vijftig  patiënten vrijwillig deel aan het onderzoek (30 CVA - en 20 TBI-patiënten). De patiënten hadden hun CVA of TBI een jaar of  meer dan een jaar voor deelname gehad. De patiënten hadden een plantairflexie contractuur. Alle patienten werden behandeld met gestandaardiseerde therapeutische protocollen (2/wk) gedurende zes maanden. ROM (bewegingsuitslag) metingen werden gedaan aan het begin van het onderzoek en na drie en zes maanden. Geselecteerde patiënten werden overgeplaatst (cross- over) naar experimentele groepen. Gedurende de laatste drie maanden van het onderzoek kregen deze patiënten aanvullende behandeling met een Dynasplint enkel dorsiflexie dynamische spalk. Overmatige plantairflexie contracturen werden in dit onderzoek met dynamisch spalken verminderd.
  

Begrippen:
CVA : Cerebro Vasculair Accident – beroerte.

TBI : traumatic brain injury – traumatisch hersenletsel.

Dorsiflexie: buigen van hand of voet in polsgewricht dan wel enkelgewricht in de richting van handrug of voetrug. Met betrekking tot enkelgewricht: richting het scheenbeen.
Plantairflexie: specifiek in  enkelgewricht. De voet wordt neerwaarts bewogen, in de richting van de voetzool  (de hoek tussen de bovenkant van de voet en het been wordt groter).

Voor meer informatie lees (download) het volledige artikel (Engelstalig).


< Terug naar het nieuwsoverzicht