< Terug naar het nieuwsoverzicht

Kinderen met Cerebrale Parese CP

 

Spasticiteit slaat op de verhoogde spanning in spieren onder invloed van rek. In de medische wereld zijn er meerdere namen voor spasticiteit zoals infantiele encephalopathie (IE) of cerebrale parese (CP). Tegenwoordig heeft men ervoor gekozen om de naam cerebrale parese te gebruiken of wel afgekort CP.

CP is een verzamelnaam voor allerlei beschadigingen in het zenuwstelsel die afwijkingen geven in de aansturing en kracht van de spieren en spiertonus (=spierspanning). Het gevolg hiervan is dat een mens minder makkelijk kan bewegen en soms armen en benen niet helemaal kan strekken of buigen omdat de spanning in de spieren te hoog is

Wat zijn de oorzaken van CP?De beschadigingen in het zenuwstelsel kunnen op verschillende manieren optreden. Bekende oorzaken zijn zuurstofgebrek rond de geboorte bij een moeilijke bevalling of beschadiging van de hersenen door heftige infecties. Bij het merendeel van de kinderen treedt de beschadiging waarschijnlijk al voor de geboorte op. Kinderen die te vroeg geboren worden lopen op zo’n hersenbeschadiging extra risico.

Hoe vaak komt CP voor? 
CP is de meest voorkomende neurologische afwijking in de Westerse wereld. Van elke 1000 levend geboren kinderen hebben er tussen de 1 tot 3 kinderen CP.

Bron: www.kinderorthopedie.nl

 

Dynasplint dynamische spalken voor kinderen met cerebrale parese CP


< Terug naar het nieuwsoverzicht