< Terug naar het nieuwsoverzicht

Contractuur van Dupuytren en Dynasplint spalk voor PIP gewricht

Een Dynasplint spalk voor PIP gewricht kan u helpen bij: contractuur van Dupuytren

 

Wat is een contractuur van Dupuytren:
Het woord contractuur betekent ‘samentrekking’. Bij een contractuur van Dupuytren is er een vergroeiing van bindweefsel in de handpalm. Daardoor kunt u een of meer vingers niet meer strekken. Het komt vooral voor bij mannen ouder dan 50 jaar.

Wat zijn de verschijnselen van  een contractuur van Dupuytren:
Een contractuur van Dupuytren begint met stugge bindweefelstrengen en harde, soms pijnlijke knobbels in een of beide handpalmen. De strengen lopen van uw handpalm naar uw vingers, vooral naar de pink en ringvinger.

Na maanden tot jaren kunnen uw handpalm en vingers hierdoor kromtrekken. Het lukt dan niet meer uw handpalm en vingers helemaal te strekken. Het gewrichtskapsel om de vingergewrichtjes kan geleidelijk verschrompelen en de vingers stijf maken.

Hoe een contractuur van Dupuytren precies ontstaat is niet bekend. In sommige families komt het vaker voor.

Adviezen bij een contractuur van Dupuytren:
Soms kunt u afwachten bij een contractuur van Dupuytren, namelijk als er wel knobbels of stugge strengen in uw handpalm zijn ontstaan maar u uw vingers nog normaal kunt gebruiken.

Er zijn geen medicijnen die tegen een contractuur van Dupuytren helpen.

Hoe gaat het verder met een contractuur van Dupuytren:
Door de groei van bindweefsel in uw handpalm, worden uw hand of vingers op den duur kromgetrokken. In de volgende situaties is de kans groter dat het erger wordt en u uw vingers niet meer goed kunt strekken:

·         U heeft de contractuur van Dupuytren al op jonge leeftijd gekregen.

·         Het komt in uw familie voor.

·         U heeft suikerziekte.

Gaan uw vingers krom staan en heeft u daar veel last van? Dan kan een operatie helpen om de vingers en handpalm weer recht te krijgen. Maar de kans is groot dat een contractuur van Dupuytren na een operatie terugkomt. Soms komt het terug op dezelfde plek, soms op een andere plek in uw hand of in de andere hand. Bij zes van de tien mensen die hiervoor geopereerd worden, komen de klachten op den duur terug.

Bron: www.thuisarts.nl 

 

Dynasplint PIP extensie spalk

 


< Terug naar het nieuwsoverzicht