< Terug naar het nieuwsoverzicht

Multiple sclerose (MS)

  • Multiple sclerose betekent dat er verharde plekken zijn in het centrale zenuwstelsel. Op deze plekken zijn de cellen van het zenuwstelsel aangetast. Hierdoor ontstaan stoornissen in de zenuwgeleiding.
  • Betekenis: De woorden multiple sclerose betekenen: 'meerdere verhardingen' (multiple = meervoudig; sclero = hard). De verhardingen ontstaan op meerdere plaatsen, op meerdere momenten in het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). De harde plekken heten 'plaques'. De harde plekken zijn het gevolg van ontstekingen in het lichaam. In de ontstekingen (de ontstekingshaarden) zijn witte bloedcellen aanwezig die de zenuwbanen aantasten. In een later stadium worden dit littekens (de harde plekken).
  • Het zenuwstelsel: Het zenuwstelsel bestaat uit drie onderdelen: hersenen, ruggenmerg en zenuwen. De zenuwcellen vormen verbindingen in andere delen van de hersenen en met zenuwcellen in het ruggenmerg. Cellen in het ruggenmerg hebben uitlopers naar andere delen van het lichaam. MS tast de zenuwen buiten het ruggenmerg en de hersenen niet aan. De hersenen en het ruggenmerg vormen samen het centrale zenuwstelsel. Hierin ontstaan de verharde plekken. Door die verharde plekken werkt het centrale zenuwstelsel niet goed meer. Daardoor ontstaan allerlei klachten zoals verlammingen en stoornissen van het gevoel. 
  • Mogelijke oorzaken: De precieze oorzaak van MS is onbekend. Op dit moment vermoeden wetenschappers dat MS een auto-immuunziekte is. Dat betekent dat het afweersysteem de eigen zenuwcellen aanvalt, waardoor deze beschadigd raken. De oorzaak hiervan is onbekend, maar het vermoeden bestaat dat het gaat om een combinatie van oorzaken. Bijvoorbeeld: een infectie met een virus, een erfelijke aanleg en een stoornis van het afweersysteem. Hiervoor zijn echter geen harde bewijzen.

Lees hier verder

Bron: www.msvereniging.nl

 

Dynasplint dynamische spalk bij MS:

 MS kan verschillende klachten met zich meebrengen, o.a.: stoornissen van het gevoel, klachten van de spieren. Het kan gaan om zwakte van de spieren of om stijve spieren (spasticiteit), moeilijkheden met bewegen, vermoeidheid en pijn. Om beweging en bewegingsuitslag in de gewrichten te behouden  kan het dragen van een Dynasplint dynamische spalk helpen.

Dynasplint knie extensie spalk 

 

 

 

 


 

 


< Terug naar het nieuwsoverzicht